10 Φεβρουαρίου 2009

Καταγγελία για τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ (ΠΑΣΚ-ΕΚΠΑΙΔ.ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ) ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!! (ΤΗΣ ΕΠΑΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!)

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ.

Στη Νομαρχιακή Επιτροπή της Παιδείας Ηρακλείου, που συνεδρίασε πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά μια επικίνδυνη σύγκλιση των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων (ΠΑΣΚ-ΕΚΠΑΙΔ.ΠΡΟΟΠΤ-ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ) στην αποδοχή ενός αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του σχολείου, το οποίο στην ουσία αντιγράφει τις αντιδραστικές αρχές των αντιλαϊκών νόμων, που αφορούν στη διχοτόμηση του σχολείου (ΓΕΝΙΚΟ-ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) και στη σύνδεσή του με το Επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο των θέσεων, που ψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των προαναφερόμενων παρατάξεων, αποτελεί τεκμήριο μιας επικίνδυνης πολύχρωμης συναίνεσης σε όλο το αντιδραστικό οικοδόμημα, που επιτάσσει την ταξική διχοτόμηση του σχολείου και την ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.

Ειδικότερα, στην εν λόγω Επιτροπή της Παιδείας της Νομαρχίας Ηρακλείου συζητήθηκε, ανάμεσα στα άλλα, «η ίδρυση και λειτουργία της Ειδικότητας Τυροκομίας-Γαλακτοκομίας στην ΕΠΑΣ Αστερουσίων»

Στην απόφαση τονίζεται ότι η λειτουργία αυτής της ειδικότητας εδραιώνεται:

  1. στο γενικό αντιλαϊκό στόχο «της δια Βίου Επαγγελματικής Κατάρτισης!!των Αγροτών, των Ανέργων ή μισο-απασχολούμενων στον Αγροτικό τομέα»

  2. στην αρχή των Ευέλικτων Προγραμμάτων Πληροφόρησης, που αποδομούν τη λειτουργία της εκπαίδευσης και μετατρέπουν τη γνώση σε πληροφορία μιας χρήσης: «Η Ίδρυση Εξειδικευμένου Κέντρου Εκπαίδευσης-Απασχόλησης Παγκρήτιας Εμβέλειας, με στόχο την πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σε νέα γεωργικά και κτηνοτροφικά επαγγέλματα…»

Διευκρινίζεται μάλιστα στο πλαίσιο της εν λόγω απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής ότι μια προσπάθεια υλοποίησης των παραπάνω αντιδραστικών κατευθύνσεων αποτελεί και η Ίδρυση του τομέα Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας στην ΕΠΑΣ των Αστερουσίων: «μια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ίδρυση και λειτουργία της Ειδικότητας Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας στην ΕΠΑΣ Αστερουσίων.

Τεκμήριο της Υλοποίησης όλων αυτών των αντιδραστικών Κατευθύνσεων, που μετατρέπουν την εκπαίδευση σε πεδίο ασύδοτης δράσης του επιχειρηματικού κεφαλαίου και σε…προνομιακό χώρο εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας αποτελεί η ΡΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των αποφάσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής της Παιδείας ορίζεται ότι «Η ΕΠΑΣ πρέπει να διαθέτει προϋποθέσεις σύνδεσης με Τοπικές Γαλακτοκομικές και Τυροκομικές Επιχειρήσεις!!, που θα προσφέρουν στους σπουδαστές δυνατότητα πρακτικής άσκησης!»

Είναι προφανές ότι οι αντιδραστικές αυτές θέσεις, ανοιχτά και προκλητικά, ορίζουν ως προϋπόθεση λειτουργίας της συγκεκριμένης ειδικότητας της ΕΠΑΣ την ελεύθερη δράση στην εκπαίδευση των Γαλακτοκομικών Επιχειρήσεων της Κρήτης, καθώς και την προσφορά-στην ουσία-μαύρης , απλήρωτης παιδικής εργασίας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο που λυμαίνεται την κτηνοτροφική ζώνη της ορεινής Κρήτης...

Αυτές τις αντιδραστικές θέσεις ψήφισε ο πρώην κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΑΣΚ, επιβεβαιώνοντας την πολιτική του προσήλωση στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Τις ίδιες αντιδραστικές θέσεις όμως ψήφισαν και οι εκπρόσωποι της «αριστερής!» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, αλλά και του «ταξικού!» ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ, που-κατά τα άλλα- ομνύει στις δήθεν αγεφύρωτες ιδεολογικές του αντιθέσεις με τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα…

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

Δηλώνει ότι η συγκάλυψη της ταξικής εναρμόνισης με τα αιτήματα του κεφαλαίου, στη βάση δήθεν της βελτίωσης!! της θέσης των χειμαζόμενων αγροτικών περιοχών και των πολλαπλώς πληττόμενων κτηνοτροφικών ζωνών, αποτελεί ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ. Γιατί δε νοείται Ταξικός Συνδικαλιστικός Αγώνας προάσπισης των θεμελιωδών αιτημάτων, χωρίς την ταυτόχρονη ΑΝΤΙΘΕΣΗ στην κατεύθυνση, στη στρατηγική, στα αιτήματα του κεφαλαίου.

Στη βάση αυτή, οι οποιεσδήποτε προσπάθειες τόσο της ΕΚΠΑΙΔ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, όσο και του ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ να αμβλύνουν αυτή την ταξική συναίνεση στη θριαμβευτική είσοδο των Γαλακτοκομικών Εταιριών στην ΕΠΑΣ απλώς επιβεβαιώνουν την παραπλανητική λειτουργία τόσο του «αριστερού» διαχειριστικού συνδικαλισμού, όσο και του ρεφορμιστικού.

Από τη θέση του Ταξικού Συνδικαλισμού όχι μόνο Καταγγείλαμε τη συναίνεση στο «επιχειρηματικό άνοιγμα του σχολείου», αλλά επιπλέον αναδείξαμε και το ζήτημα των συνολικότερων επιπτώσεων στη μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος από την κυριαρχία της γραμμής της διαβαθμισμένης συναίνεσης στα αντιλαϊκά μέτρα.

Επειδή μάλιστα οι υπονομευτικές των συμφερόντων μας αυτές θέσεις δεν είχαν συζητηθεί αρχικά στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, ενώ αποτελούσαν επίσημη τοποθέτηση του σωματείου μας στη Νομαρχιακή επιτροπή της Παιδείας, καταγγείλαμε την αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά και απαιτήσαμε να τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του Δ.Σ της ΕΛΜΕ, αλλά και συνολικότερα στα μαζικά όργανα του σωματείου μας.

Το παραπάνω κείμενο σε μορφή pdf:

ΕΠΑΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ