15 Μαΐου 2016

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Ο ΝΕΟΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΔΙΚΤΥΟ) ΕΞΩΡΑΪΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΝΕΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:


  • ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΟΤΙ: «ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ»
  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ (!) ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΕΝΩ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΧΗΣ, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
  • ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ (Π.Ε.Κ ή πρώην ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ)ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.
  • ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΤΙΣΜΟΥ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ.


Συνάδελφοι, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει ακάθεκτη το στυγνά αντιλαϊκό έργο της- απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων (ΕΕ-Δ.Ν.Τ-Ν.ΑΤ.Ο), ενώ επιβεβαιώνει καθημερινά-μέσω της αντιασφαλιστικής λαίλαπας, της φοροληστείας, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση κλπ- ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις της εγχώριας ολιγαρχίας, η «αριστερή» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΔΙΚΤΥΟ -που ελέγχει το προεδρείο του σωματείου- δείχνει ότι από παλιά ήταν καλά προετοιμασμένη να πάρει τη σκυτάλη του κυβερνητικού συνδικαλισμού της υποταγής από τους προκατόχους της (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ), ώστε να λειτουργεί ως συνδικαλιστικός στυλοβάτης των αντιλαϊκών μέτρων.


Ειδικότερα, στην ιστορική φάση που μαίνεται η αντιλαϊκή καταιγίδα και διαλύονται ακόμη και τα υπολείμματα των εργασιακών και μορφωτικών κατακτήσεών μας, τη στιγμή που η κυβέρνηση πέρασε και ψήφισε στη βουλή (στο νόμο για την έρευνα) τα πιο αντιδραστικά μέτρα των τελευταίων ετών -στη ρότα που χάραξαν οι αλήστου μνήμης υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- η «αριστερή» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ-ΔΙΚΤΥΟ «ούτε βλέπει ούτε ακούει τέτοια επίθεση», σε ένα πλαίσιο αγαστής συμπόρευσης με τις σύμμαχές της, πρώην κυβερνητικές παρατάξεις, Π.ΕΚ ή πρώην ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Στις αρνητικές αυτές συνθήκες, πήραμε την πρωτοβουλία ως συνεπής αριστερή παράταξη να καταθέσουμε στο τελευταίο Δ.Σ εννιά προτάσεις που αφορούσαν στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματά μας, προκειμένου να δηλωθεί η αντίθεση του κλάδου στο νέο αρμαγγεδώνα και να οργανωθεί η αντίστασή του. Μπροστά σε αυτό το δεδομένο, η «αριστερή» κυβερνητική παράταξη και οι σύμμαχοί της, αναγκάστηκαν να ψηφίσουν τις θεμελιώδεις προτάσεις που αφορούσαν στην οργανική θέση και την επίθεση στους αναπληρωτές. Δεν ψήφισαν όμως (δήλωσαν παρών) τις θέσεις: 

  • για την καταγγελία των αντιδραστικών κυβερνητικών μέτρων που εισήγαγε προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση
  • το βάρβαρο θεσμό της μαθητείας (!), συγκαλύπτοντας αυτή την αντισυλλογική στάση με τη δικαιολογία ότι …χρειάζονταν χρόνο (!) για τη μελέτη του ζητήματος.

Παράλληλα, δεν έστειλαν το ενημερωτικό στα σχολεία, παρά μόνο την παραμονή της κινητοποίησης (Παρασκευή 13/5) και μετά από απαίτηση δική μας, ενώ το Δ.Σ είχε γίνει τη Δευτέρα. Στο ίδιο πλαίσιο, έδειξαν πλήρη αδιαφορία για την κινητοποίηση (μετά από πίεση δική μας ζήτησαν την αλλαγή του χρόνου συνάντησης των επιτηρητών, για να μη συμπέσει με την κινητοποίηση), ενώ δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τη μαζικότητα της κινητοποίησης, επιδιώκοντας στη συνάντηση με τον περιφερειακό κλίμα γραφειοκρατικής συναίνεσης.

Η συμπόρευση της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ-ΔΙΚΤΥΟΥ με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική δηλώθηκε μάλιστα ευθέως στη συνέντευξη τύπου, από την οποία απουσίαζαν ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, αφού ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ που είναι μέλος της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων ότι «αυτές είναι σε θετική κατεύθυνση». Ολα τα υπόλοιπα που δήλωσε για την…προβληματικότητα των μέτρων που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις πατούσαν πάνω στη θέση του: «δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνουν αυτά». Στην ουσία δηλ απορούσε για τα αίτια της αντιλαϊκής καταιγίδας, που δεν είναι άλλα από τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, τον οποίο δεν ήθελε να αποκαλύψει.

Παράλληλα, η κυρίαρχη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ από τη θέση του προέδρου ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στο συνέδριο-κυβερνητική φιέστα των αντιλαϊκών μέτρων που διοργανώνει η Περιεφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ είναι μέλος του προεδρείου μιας συνεδρίας του σώματος), ενώ το Δ.Σ έχει πάρει θέση, ψηφίζοντας την πρότασή μας για ΑΠΟΧΗ από μια τέτοια φιέστα. Πρόκειται για ευθεία προσβολή κάθε έννοιας συνδικαλιστικής, καταστατικής και δημοκρατικής δεοντολογίας, που επιβεβαιώνει στην πράξη ότι η νέα κυβερνητική παράταξη, όπως και οι προκάτοχές της, είναι ταγμένη στην όχθη της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής.

  • ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΝΕΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ, ΜΕ ΣΤΌΧΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
  • ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟ-ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΣΧΥΡΑ ΜΕΣΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.
  • ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.
  • ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ.
  • ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ-ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
  • Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΛΑΙΚΗ ΠΑΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.