25 Φεβρουαρίου 2011

Καταγγελία Συντονιστικού-ΠΑΣΚ για τις Συγχωνεύσεις-Καταργήσεις σχολείων


ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ...ΑΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΠΑΣΚ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (!) ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πιο βάρβαρη επίθεση στο δημόσιο σχολείο, που παίρνει τη μορφή των Συγχωνεύσεων-Καταργήσεων των σχολείων και στις δύο βαθμίδες, προσπαθεί να συγκαλύψει η ΠΑΣΚ, με τη δράση της στο Συντονιστικό των Φορέων της Παιδείας, που συγκροτήθηκε με απόφαση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, εν όψει της αντιλαϊκής καταιγίδας, που σαρώνει κάθε μορφής κατάκτησή μας.

Ειδικότερα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, μετά από πρόταση του συλλόγου αδιορίστων για συντονισμό της διεκδικητικής δράσης, κατέθεσε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, με στόχο το συντονισμό, όσο γίνεται, περισσότερων φορέων, στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης των χώρων και των συλλογικοτήτων και της απόκρουσης όλης αυτής της λαίλαπας, που ισοπεδώνει θεμελιώδεις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.

Ειδικότερα, το πλαίσιο αυτό συμπυκνώνεται στα εξής βασικά σημεία:

  • Καμία Συγχώνευση-Κατάργηση σχολείων – Καμία συμμετοχή στη «διαβούλευση»-διάλογο της απάτης.

  • Καμία αποδοχή του αντιδραστικού «Καλλικρατικού σχολείου της αγοράς και του Πανεπιστημίου-Επιχείρησης.

  • Απόρριψη του «νέου» σχολείου της αποκεντρωμένης ιδιωτικοποίησης, απομόρφωσης και επίτασης των ταξικών φραγμών.

  • Καμία αποδοχή του Ενιαίου-Μισθολογίου-«Φτωχολογίου», που επιτάσσει το Μνημόνιο της λαϊκής υποδούλωσης.

  • Κατοχύρωση της μόνιμης σταθερής εργασίας και αμοιβής.

  • Καμία ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

  • Καμία «Αξιολόγηση»-διαβάθμιση-πειθάρχηση.

  • Μαζικούς διορισμούς Μονίμων εκπαιδευτικών.

  • Μαζική αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης-Ε.Ε-Δ.Ν.Τ-Ολιγαρχίας.

Το πλαίσιο αυτό αρχικά συζητήθηκε, παρουσία πολλών συναδέλφων, φοιτητών, μαθητών και εκπροσώπων των γονέων στο Δ.Σ. του σωματείου και – χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις αρχής – έγινε αποδεκτό.

Όμως η κυβερνητική ΠΑΣΚ, ως συνδικαλιστικός βραχίονας μιας ξενόδουλης, αντιλαϊκής κυβέρνησης – καλά μυημένη στο τερτίπι και τη μεθόδευση – κανόνισε δεύτερη συνάντηση, με βασικούς εκπροσώπους της από την ΠΑΣΚ της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, όπου απαίτησε ΤΗΝ ΑΝΑΙΡΕΣΗ της προηγούμενης απόφασης, την οποία και πέτυχε, με την … κριτική στήριξη (!) της ΕΚΠΑΙΔ.ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ και συνολικά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίο κώφευαν στα επιχειρήματά μας και ...στογγυλοποιούσαν θέσεις, βάζοντας πλάτες στην καθαρά υπονομευτική δράση της ΠΑΣΚ, η οποία ήθελε συντονισμό, με ...αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης και τη Δημόσια ...παιδεία (!).

Ήταν προφανές ότι η κυβερνητική παράταξη επεδίωκε, ελέγχοντας το Συντονιστικό, όχι μόνο να παραπλανήσει τη βάση των εκπαιδευτικών, αλλά συνολικότερα να διαδραματίσει ένα επικίνδυνο αποπροσανατολιστικό ρόλο στην κοινή γνώμη, στρώνοντας το δρόμο στην κυβέρνηση για επιβολή, εν πρώτοις, του πιο βάρβαρου μέτρου της ΣΥΧΓΏΝΕΥΣΗΣ των σχολείων και στη συνέχεια των υπόλοιπων.

Μπροστά σε αυτήν τη αντιδημοκρατική και προκλητικά αντισυλλογική μεθόδευση, ως Αγωνιστική Παρέμβαση, ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ τον υπονομευτικό ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ. του σωματείου, καθώς και τη σιωπηρή στήριξή του από τις δυνάμεις του ΣΥΝ και στη νέα ψηφοφορία ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ τους όρους συγκρότησης ενός τέτοιου μορφώματος, το οποίο ήταν συγκροτημένο στην κατεύθυνση της στήριξης των αντιλαϊκών μέτρων.

Αυτή ακριβώς η προκλητική στήριξη της στυγνής αντιλαϊκής πολιτικής αποκαλύφτηκε στην Εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα στου Δήμου (20-2), όπου ανοιχτά τοποθετηθήκαμε, καταγγείλαμε το συναινετικό πλαίσιο του ...Ασυντόνιστου (!) συντονιστικού και καλέσαμε, πολλές φορές, την ΠΑΣΚ των δασκάλων (σύλλογος A/θμιας εκπαίδευσης και ΑΔΕΔΥ) να πάρει θέση για τις συγχωνεύσεις. Μετά από πίεση, ο πρόεδρος του συλλόγου των δασκάλων (ΠΑΣΚ) δήλωσε «ότι είναι υπέρ των συγχωνεύσεων, που δε γίνονται για ...οικονομίστικους λόγους», δηλ επικαλέστηκε την επιχειρηματολογία της Διαμαντοπούλου (!).

Στις συνθήκες αυτές, το κλίμα οξύνθηκε., καθώς και άλλοι φορείς, όπως οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων και των αδιορίστων και άλλων αριστερών παρατάξεων, αλλά και της Ομοσπονδίας Γονέων διαμαρτυρήθηκαν, απαιτώντας από την ΠΑΣΚ να ξεκαθαρίσει αν τάσσεται υπέρ του ανάλγητου κυβερνητικού μέτρου των συγχωνεύσεων ή όχι.

Τα ψελλίσματα της ΠΑΣΚ όμως, κατά την εκδήλωση, έγιναν ΑΝΟΙΧΤΉ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ, όταν την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας (Τρίτη 22-2), έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης (και πρώην πρόεδρο του συλλόγου δασκάλων!). Εδώ η ΠΑΣΚ έδωσε κανονικό… ρεσιτάλ εργοδοτικού συνδικαλισμού και «μάχη» στήριξης των βάρβαρων μέτρων απομόρφωσης, στηρίζοντας απροσχημάτιστα και προκλητικά την κυβερνητική επίθεση, αναφερόμενη στα εσωτερικά του κλάδου των δασκάλων και διαφοροποιούμενη από όλους εμάς τους υπόλοιπους που καταγγέλλαμε και απαιτούσαμε δεσμεύσεις για μη εφαρμογή των ληστρικών μέτρων.

Στους δύσκολους καιρούς του ξεθεμελιώματος των βασικών μας κατακτήσεων, ο συνδικαλισμός της ΥΠΟΤΑΓΗΣ επιβεβαιώνει ξανά το ρόλο και τη φύση του ως δύναμης χειραγώγησης και υπονόμευσης των λαϊκών συμφερόντων. Χρέος συνδικαλιστικό και πολιτικό των ταξικών δυνάμεων είναι όχι μόνο να αποκαλύπτουν, αλλά και να αποδυναμώνουν τη χειραγωγητική δράση αυτών των δυνάμεων με ένα ουσιαστικό συντονισμό των δυνάμεών τους, στην κατεύθυνση της απόκρουσης όλου αυτού του αντιλαϊκού κυκεώνα, η οποία δεν είναι δυνατή, χωρίς την ανατροπή των αντιδραστικών συσχετισμών στη βάση των σωματείων.

Απέναντι στο συντονιστικό της υποταγής άμεσο αίτημα μας πρέπει να είναι ο συντονισμός της ταξικής διεκδικητικής δράσης


Το παραπάνω κείμενο σε μορφή pdf:
2010-2-24 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ-ΠΑΣΚ