19 Ιανουαρίου 2010

Πρόγραμμα δράσης για το έτος 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Μπροστά στην όξυνση της Αντιλαϊκής Πολιτικής και με δεδομένους τους αρνητικούς συσχετισμούς στο Λαϊκό Κίνημα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ θεωρεί ότι ύψιστο αίτημα για τη φετινή συνδικαλιστική χρονιά αποτελεί η Αγωνιστική Ανασυγκρότηση του σωματείου και η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΛΗ στην κατεύθυνση της Αποτροπής της Αντιλαϊκής Πολιτικής, που Ισοπεδώνει κάθε μορφής Εργασιακή, Οικονομική, Κοινωνική Κατάκτηση.

Ειδικότερα, θεωρούμε ότι άμεσοι συνδικαλιστικοί στόχοι πρέπει να αποτελέσουν οι εξής:

  1. Η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ- το οποίο έχει ήδη αμφισβητηθεί από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου και καταργείται τώρα, μέσω των περικοπών του αντιδραστικού Συμφώνου Σταθερότητας-καθώς και η Ανάληψη πρωτοβουλιών για ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στην κατεύθυνση αυτή. Εν όψει μάλιστα του ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ (22/1), καλούμε το σωματείο να Υποστηρίξει την κινητοποίηση, με:

    • Διοργάνωση αντίστοιχης διαμαρτυρίας και στο Ηράκλειο, μετά και από συνεννόηση με τους συλλόγους των Αναπληρωτών και Ωρομισθίων

    • Αποστολή αντιπροσωπείας στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αν δεν είναι δυνατή μια, έστω, παράσταση διαμαρτυρίας στην πόλη μας

    • Οικονομική στήριξη των αδιορίστων, που θα μεταφερθούν στην Αθήνα το Σάββατο

    • ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ (9 στην Καρδίτσα και 4 στην Αθήνα) ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ (κατά 70%) των Μονίμων και Ελαστικοποιημένων την επόμενη χρονιά

    • Ανάδειξη του ζητήματος της ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ, με όλα τα δυνατά μέσα (συνέντευξη τύπου, ενημερωτικά κλιμάκια κλπ)

  2. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, που ετοιμάζει το ΥΠΕΠΘ, βάσει του οποίου:

    • ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΙ θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως είναι η μονιμότητα, οι προσλήψεις, η εργασιακή ισοτιμία και δημοκρατία

    • Επιβάλλεται η «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»-χειραγώγηση-κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων

    • Εδραιώνεται η εισαγωγή των Ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στην εκπαίδευση

    • Ενισχύεται η Ταξική δόμηση του σχολείου και πολλαπλασιάζονται οι μορφωτικοί φραγμοί για τα χαμηλά στρώματα

  3. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ Ν. «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», που αποτελεί μετωνυμία του αντιλαϊκού νόμου «Καποδίστριας ΙΙ», στη βάση της λαϊκής παραπλάνησης και του εγκλωβισμού των εργαζομένων. Συγκεκριμένα: με βάση αυτό το νόμο, θεσπίζεται η περίφημη «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ», δηλ η Αποκεντρωμένη Εκπαιδευτική δομή, που:

    • Απαλλάσσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό από το ευτελές κονδύλι για την παιδεία

    • Αναθέτει η λειτουργία των σχολείων στους Υπερχρεωμένους Δήμους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα επιβάλουν ανταποδοτικά τέλη για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των σχολείων

    • Κατηγοριοποιεί εντονότερα τα σχολεία σε μορφωτικές, δηλ ταξικές ζώνες

    • Επιτρέπει την ευκολότερη εισαγωγή των επιχειρήσεων στη λειτουργία του σχολείου

    • ΑΙΡΕΙ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ και θεσπίζει τα Τοπικά σύμφωνα Απασχολισιμότητας, δηλ γενικεύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

    • Μετατρέπει τους ευρύτερους δήμους σε πρόσφορο τοπίο ασύδοτης δράσης των Επιχειρήσεων.

  4. ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΤΥΓΝΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, που:

    • Μειώνει τις αποδοχές, με τη φοροληστρική πολιτική ( π.χ 10% φορολογική επιβάρυνση στα επιδόματα), την προκλητική αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά κλπ

    • Εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, εκμηδενίζοντας την αγοραστική δύναμη του μισθού τους

  • Ιδιωτικοποιεί όλες τις Υπηρεσίες και τους Κρατικούς Οργανισμούς στον τομέα της ενέργειας, των επικοινωνιών και της μεταφοράς.

  • Διευκολύνει τη συγκεντροποίηση του πλούτου σε μια χούφτα από ομίλους και απομυζά τα χαμηλά λαϊκά στρώματα.

  1. ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, που εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις της νέας αντιδραστικής «Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης», δηλ της Αναθεωρημένης συνθήκης της Λισσαβόνας και:

  • Μετατρέπει το Κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα σε ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, δηλ Ανταποδοτικό, καταργώντας όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

  • Μειώνει δραματικά τη σύνταξη, μετατρέποντάς τη σε επίδομα, ενώ αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

  • Θεσπίζει τα Επαγγελματικά Ταμεία, ως δεύτερο πυλώνα, τα οποία στηρίζονται στα ιδιωτικά κριτήρια της ανταποδοτικότητας

  • Προβλέπει ως τρίτο πυλώνα την ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

  • ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

  • Ιδιωτικοποιεί πλήρως το σύστημα ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ-ΥΓΕΙΑΣ, μετατρέποντας σε εμπόρευμα τα βασικά αγαθά

  1. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-Ε.Ε-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Ειδικότερα, το σωματείο οφείλει να καταγγείλει να αντιδραστικά μέτρα της δημιουργίας… «προστατευτικής ζώνης!» στις χώρες της Ε.Ε, με το αντιλαϊκό σύστημα frontex, το οποίο-στην πραγματικότητα-…χτίζει τείχη στη μετακίνηση και εγκατάσταση των μεταναστών, δημιουργώντας «ελεγχόμενες ζώνες» στυγνής εκμετάλλευσής τους. Στη βάση αυτή, οι ταξικές δυνάμεις του λαϊκού κινήματος οφείλουν:

    • Να απορρίψουν τα αντιδραστικά μέτρα των διευθυντηρίων του Ιμπεριαλιστικού μηχανισμού της Ε.Ε.

    • Να καταγγείλουν ως μανδύα συγκάλυψης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία στην ουσία υιοθετεί τον ίδιο πυρήνα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, με άλλο όνομα, υιοθετώντας τα μέτρα του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ των μεταναστών και ακολουθώντας πιστά την αντιδραστική πολιτική των ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΩΝ.

    Η απάντηση σε όλη αυτή τη συσκότιση, που εσκεμμένα προκαλεί η κυβέρνηση, με το μανδύα της φιλομεταναστευτικής πολιτικής, πρέπει να είναι μία: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, οι οποίοι δεν αποτελούν «κατάρα της τύχης ή της εποχής», όπως τεχνηέντως προβάλλεται, αλλά έκφραση της ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ και του αδυσώπητου νόμου της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Γι’ αυτό, οφείλουμε να εντάξουμε τον αγώνα υποστήριξης των μεταναστών στα πλαίσια του συνολικότερου αγώνα ενάντια στις Ιμπεριαλιστικές Επεμβάσεις και την ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλιστικού συστήματος, καταγγέλλοντας την πολιτική της «φιλανθρωπίας» και κάθε ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (πχ Ίδρυμα Ωνάση), που θεωρεί «εύκολη λεία» τους εξαθλιωμένους μετανάστες στην ανταγωνιστική κούρσα της κερδοφορίας.

  2. ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, που αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης της διεκδικητικής συνείδησης και μαζικής δράσης. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε απαραίτητη:

    • Την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ Γ.Σ, εν όψει της Οργανωτικής ΙΙ

    • Την ενημέρωση των συλλόγων σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο το φάσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης

    • Την πραγματοποίηση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ Γ.Σ, με στόχο την επανασυσπείρωση της βάσης στα συλλογικά όργανα του σωματείου

    • ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ στο συλλογικό σώμα της ΕΛΜΕ, μέσω της ανάληψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών από το Δ.Σ, όπως είναι:

    • Η Σύγκληση Ενημερωτικών Γ.Σ, με πρόταξη στα ζητήματα της αδιοριστίας, των απολύσεων και της εξαθλίωσης των Ελαστικοποιημένων.

    • Η Συγκρότηση Επιτροπής στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, με στόχο : α)την ενημέρωση των αδιορίστων για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που τους κρατούν στην κατάσταση της εργασιακής ομηρίας, β) την οργανική ένταξή τους στις συλλογικές λειτουργίες της ΕΛΜΕ, γ) την καλλιέργεια της συνείδησης του Κοινής Πάλης μονίμων και αδιορίστων, μέσα από την ανάδειξη του κοινού χάρτη των αιτημάτων.

  3. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, με απαλλαγή από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα, με Πανεπιστημιακούς δασκάλους και πρόγραμμα από το Παν/μιο.

  4. ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ», ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των συναδέλφων και καταγγελία όλου του φάσματος της Ιδιωτικοποίησης του Πανεπιστημίου και της Παιδείας συνολικότερα.

  5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.

    Στη βάση αυτή, η όποια πολιτιστική δράση δε μπορεί να υπηρετεί ούτε τις κατευθύνσεις των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που λειτουργούν ως άλλοθι της αντιλαϊκής πολιτικής της Μορφωτικής Περιθωριοποίησης των πολλών, ούτε τη λογική του εξευγενισμού και της «κριτικής» υποστήριξης των κυβερνητικών μέτρων και διοικητικών αποφάσεων. Απεναντίας, πρέπει να στέκεται αντιθετικά σε κάθε μέτρο και κατεύθυνση, που υπονομεύει συλλογικές κατακτήσεις.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,
ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


Το παραπάνω κείμενο σε μορφή pdf:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗ ΣΥΝΔ.ΧΡΟΝΙΑΣ 2010