8 Μαΐου 2009

Καταγγέλλουμε τον πραξικοπηματικό αποκλεισμό των ωρομισθίων από την ΠΑΣΚ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Καταγγέλλει την παράταξη της ΠΑΣΚ για τον ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ από τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Η παράταξη του πρώην κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ)-πιστή στο δόγμα της χειραγώγησης, του αποπροσανατολισμού και της παραπλάνησης της λαϊκής συνείδησης-μπορεί να διεκδικήσει ξανά, από τη θέση τώρα του…συμπορευόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού, τις «δάφνες!» της αντιδημοκρατικής και σταθερά υποταγμένης στα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα παράταξης, που ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, καταστρατηγώντας τόσο τους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας των σωματείων, όσο και τις θεμελιώδεις θεσμικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, που αφορούν στη συνολικότερη λειτουργία του συνδικαλισμού.

Ειδικότερα, στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ, αλλά και οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΛΜΕ (7 Μαΐου), μέσα σε ένα προκλητικά υβριστικό κάθε δημοκρατικής δεοντολογίας και κατάκτησης κλίμα, που διαμόρφωσε η κυρίαρχη παράταξη της ΠΑΣΚ.

Η εν λόγω παράταξη, λειτουργώντας …σαν ιδιοκτήτης !! του σωματείου αποφάσισε πραξικοπηματικά ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ:

  • ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

  • ΤΟ ΝΟΜΟ 1264

  • ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ λειτουργίας των Γ.Σ, σεβασμού και ισοτιμίας των συναδέλφων.

Η λογική του «αποφασίζομε και διατασσόμενα» οικεία και προσφιλής στην παράταξη που πιστά υπηρέτησε τον υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό για τα 20 χρόνια της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ- ξεδιπλώθηκε σε όλο το αποκρουστικό της πρόσωπο στη Γ.Σ (7-5), όπου ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ -από τη θέση του προέδρου της συνέλευσης- κέρδισε τα …εύσημα της αυταρχικής και πρωτόγνωρα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, απαξιώνοντας, βασικούς κανόνες λειτουργίας των Γ.Σ, ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ για τυπική!! έγκριση του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ να συμμετάσχουν στη Γ.Σ και στις ΕΚΛΟΓΕΣ.

Τονίζουμε μάλιστα ότι η πρόταση αυτή είχε την υποστήριξη όλων των αριστερών παρατάξεων της ΕΛΜΕ. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις έντονες εκκλήσεις μας για την τήρηση της δημοκρατικής και καταστατικής δεοντολογίας, ο εν λόγω πρόεδρος εκώφευε!! προκλητικά, στοχεύοντας στη δημιουργία κλίματος έντασης και στη ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ.

Ο αντιδημοκρατικός του όμως στόχος ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί σε ένα σώμα πολιτικοποιημένων και αποφασισμένων να προασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, κατά βάση, αριστερών συναδέλφων, οι οποίοι με επίμονο και ανυποχώρητο τρόπο διεκδικούσαν τα αυτονόητα, δηλ να διενεργηθεί η Γ.Σ και η εκλογική διαδικασία, όπως ορίζει το καταστατικό.

Διευκρινίζουμε ότι -ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΜΕ (άρθρο 4)- ΟΛΟΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.

Παρά ταύτα, ο εν λόγω πρόεδρος, τηρώντας πιστά τις αποφάσεις της παράταξής του (ΠΑΣΚ), εξακολουθούσε να λειτουργεί…σαν αφέντης έναντι υπηκόων του, αναιρώντας κάθε έννοια δημοκρατικής, συλλογικής και ηθικής δεοντολογίας.

Μέσα σε αυτές τις αντιδημοκρατικές και ..πνιγηρές συνθήκες διενέργειας μιας αποφασιστικής σημασίας Γ.Σ, πήραμε την πρωτοβουλία της κατάθεσης της ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ στον πρόεδρο, θέμα το οποίο χειρίστηκε ο ίδιος, με την ίδια αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ροκανίζοντας το χρόνο και αρνούμενος να θέσει αμέσως την πρόταση στο σώμα, επιδιώκοντας την …άφιξη των οπαδών…, που προφανώς ειδοποιήθηκαν, με το γνωστό σύγχρονο ταχύτατο ηλεκτρονικό τρόπο. Αίφνης η σύνθεση του αμφιθεάτρου άλλαξε!! και τότε ο…πρόεδρος-αφέντης, αφού αντιλήφθηκε ότι διασφάλισε την…καρέκλα του στο προεδρείο, έθεσε την πρόταση μομφής στη Γ.Σ, όταν πια ήταν σίγουρος ότι δε θα υπερφηψιζόταν. Έτσι, άλλο σώμα συζητούσε…και άλλο!! αποφάσισε!..

Η πρωτόγνωρα όμως αντισυλλογική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της ΠΑΣΚ δεν περιορίστηκε μόνο στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών κανόνων των Γ.Σ.

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟ από την παράταξη που έχει λάβει την εντολή της ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΦΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. Έτσι, ο πρόεδρος συνέχιζε την αντιδημοκρατική του στάση, μετά και την παραίτηση ενός μέλους του προεδρείου, που εκπροσωπούσε αριστερή παράταξη. Συγχρόνως, ο ίδιος ο πρόεδρος ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΔΙΑΡΚΟΥΣΗΣ ΤΗΣ Γ.Σ!! Ο στόχος του ήταν προφανής: οι ψηφοφόροι της ΠΑΣΚ δεν έπρεπε ούτε να μάθουν, ούτε να ακούσουν για τα ζητήματα των ωρομισθίων, που με πάθος, θυμό, πολιτική επιχειρηματολογία και διεκδικητική συνείδηση έθεταν οι ίδιοι οι Ωρομίσθιοι και αναδείκνυαν αριστεροί αγωνιστές και δημοκράτες συνάδελφοι στη Γ.Σ.

Παράλληλα, το «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ, καλά σχεδιασμένο από την παράταξη, που γνωρίζει από παλιά το δρόμο του παρασκηνίου και της εξουσίας, αποτυπωνόταν σε όλες τις διαστάσεις της εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚ, εκφράζοντας τα εκτελεστικά όργανα της ΕΛΜΕ, είχε στείλει, αυθαίρετα και αντικαταστατικά, ενημερωτικό στα σχολεία, δηλώνοντας ότι η Γ.Σ θα σταματήσει!! στη 12.30 και θα αρχίσει αμέσως η εκλογική διαδικασία, ενώ ήδη είχε ενημερώσει και τους δικαστικούς αντιπροσώπους.!! Όταν επανειλημμένα θέσαμε το θέμα της ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ του προέδρου και τον καλέσαμε να αρχίσει η εκλογική διαδικασία, με τη λήξη της Γ.Σ, έδειξε την ίδια ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ.

Ωστόσο, ο αυταρχικός αποκλεισμός των Ωρομισθίων είχε και άλλες διαστάσεις: ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ Η ΠΑΣΚ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ!! Όταν μάλιστα αυτές οι καταστάσεις ζητήθηκαν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, ο πρόεδρος του σωματείου (ΠΑΣΚ) αρνήθηκε!! να τις δώσει, θεωρώντας προφανώς ότι ήταν κτήμα του!! Δημιούργησε μάλιστα η εν λόγω παράταξη-για πρώτη φορά -ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ!!.

Επειδή όμως γνωρίζουμε καλά ότι το λαϊκό κίνημα έχει κατακτήσεις, που καθρεπτίζονται και στο αστικό δίκαιο, στον πρωτόγνωρο αυταρχισμό της ΠΑΣΚ αντιπαραθέσαμε και το ΝΟΜΟ 1264, ο οποίος ορίζει ρητά (άρθρο1 και 10) ότι τα μέλη του σωματείου (δηλ και οι Ωρομίσθιοι, βάσει του Καταστατικού μας) ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ Β/ΘΜΙΟ ΟΡΓΑΝΟ. Τη θέση αυτή υποστήριξαν, με σθένος, επιστημονική επιχειρηματολογία και με απόλυτη πίστη στη νομιμότητα, ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ, οι οποίοι έκριναν ότι εν προκειμένω η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ, την οποία επικαλούνταν η ΠΑΣΚ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ!

Ούτε βέβαια η επιστημονική ευθυκρισία ήταν σε θέση να αναχαιτίσει τον αυταρχικό κατήφορο της ΠΑΣΚ, που …ισοπέδωνε με μεγάλη ευκολία κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, κινδυνολογώντας για πιθανή ακύρωση!! της συμμετοχής των αντιπροσώπων της ΕΛΜΕ στο συνέδριο, βάσει της…παράνομης εγκυκλίου!! Επειδή όμως και η επιστημονική θέση έχει την αξία της στην πολύπλευρη διαδικασία της Ταξικής Πάλης, τονίζουμε ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ (των οποίων τη λίστα κρατούσε εφτασφράγιστη στα γραφεία του σωματείου η ΠΑΣΚ) και τόνισαν ότι θα έκαναν δεκτή οποιαδήποτε ένσταση για τις εκλογές.

Όσοι βέβαια πραξικοπηματικά επιβάλλουν τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές τους θέσεις στα σωματεία ξέρουν καλά ποιοι τηρούν δεοντολογίες και σέβονται αρχές. Για το λόγο αυτό, οι ..αφέντες της ΠΑΣΚ ήξεραν ότι δε θα προχωρούσαμε σε μια τέτοια διαδικασία, σεβόμενοι τις λειτουργίες του σωματείου και τους συναδέλφους. Καλέσαμε όμως τους ωρομισθίους (όσοι άντεξαν ως το τέλος αυτό τον καταιγισμό των αυταρχικών αποφάσεων) να υποβάλουν, έστω και στο τέλος της διαδικασίας, μια έντυπη αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, διευκρινίζοντας ότι το όνομά τους απουσιάζει από τις λίστες των εκλογέων, με ευθύνη των εκτελεστικών οργάνων του σωματείου, που ελέγχονται από την ΠΑΣΚ..

Η Εκλογική Αναμέτρηση έληξε, χωρίς την εκλογική καταγραφή των Ωρομισθίων, αλλά, πάντως, με τη δυναμική πολιτική, συνδικαλιστική και δημοκρατική τους παρουσία, η οποία όχι μόνο υπόσχεται, αλλά-κυρίως- εγγυάται- με τον πιο πειστικό τρόπο- ότι ο αυταρχισμός και τα πραξικοπήματα στο μαζικό χώρο δε θα περάσουν.

Απέναντι σε αυτή τη «νέα διεκδικητική πνοή» της εκπαίδευσης, τους ωρομισθίους και γενικώς τους ελαστικοποιημένους συναδέλφους- τους οποίους ο υποταγμένος συνδικαλισμός αντιμετωπίζει με απορριπτικό, αυταρχικό και απαξιωτικό τρόπο, επειδή ακριβώς φοβάται την ταξική τους αφύπνιση και δυναμική- δηλώνουμε ότι στεκόμαστε με το απαιτούμενο πνεύμα ισοτιμίας, αγωνιστικότητας, συναδελφικότητας. Γιατί η συμπόρευση των γενεών και –κυρίως-των αγωνιστικών συνειδήσεων είναι βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης της Ταξικής Πάλης και της απελευθέρωσης από το ζυγό τόσο του συναινετικού συνδικαλισμού, όσο και του ληστρικού καπιταλιστικού συστήματος.

Αυτήν την αδιαμφισβήτητη ιστορική αρχή της ΝΙΚΗΣ του Ταξικού Κινήματος «αναγιγνώσκει» στις διεκδικήσεις των ελαστικοποιημένων η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και στήνει…εμπόδια, με πραξικοπηματικές διαδικασίες, τερτίπια και αντιδραστικές αποφάσεις.

Σε αυτούς τους στυλοβάτες του κοινωνικού υπνωτισμού και του ταξικού συμφιλιωτισμού δηλώνουμε κατηγορηματικά και αταλάντευτα ότι το σκοτεινό δρόμο που στρώνουν ..θα φωτίσει η λαϊκή αφύπνιση και η ανυποχώρητη και μαζική, διεκδικητική δράση.

Το παραπάνω κείμενο σε μορφή pdf:

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΚ