21 Ιανουαρίου 2009

Καλή Χρονιά!

Η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου εύχεται σε κάθε συνάδελφο καλή χρονιά και δικαίωση των ονείρων για καλύτερη εκπαίδευση σε όλους τους τομείς.

Παρακάτω παραθέτουμε τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ της παράταξής μας για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά.

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

Θεωρούμε ότι εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και στα εργασιακά-συνταξιοδοτικά των εκπαιδευτικών, στα πλαίσια της εφαρμογής μιας στυγνής αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο την ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων, μορφωτικών, εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων.

Στις συνθήκες αυτές οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και εντείνεται η επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών. Τεκμήριο μιας τέτοιας στυγνά αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί η αναμέτρηση του παλαιστινιακού λαού με το ιμπεριαλιστικό δόγμα του τρόμου. Στη φάση αυτή είναι αυτονόητο ότι το σωματείο:


ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Α) Οφείλει να προτάξει την ανάπτυξη της αντιϊμπεριαλιστικής-αντιπολεμικής δράσης, με στόχο τη δημιουργία των απαιτούμενων συνθηκών ειρηνικής συνεργασίας και φιλικής συνάντησης των λαών στον κοινό αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της αντιϊμπεριαλιστικής δράσης πρέπει να αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για το σωματείο, γιατί η συνειδητοποίηση των επικίνδυνων διαστάσεων της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των επεμβάσεων και του αιματοκυλίσματος των λαών απαιτεί ανάπτυξη παράλληλα και της συλλογικής λειτουργίας των σωματείων.

Τονίζουμε δηλαδή ότι η ιμπεριαλιστική βία δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους γενικόλογου πασιφισμού, που ευνοούν την εξίσωση θύτη και θύματος και δεν επιτρέπουν τη συνειδητοποίηση των τραγικών διαστάσεων του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Για τους παραπάνω λόγους εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένο αντιϊμπεριαλιστικό πλαίσιο εν όψει της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, με το οποίο στοχεύαμε στη μαζικότητα και στην ιδεολογική αφύπνιση των εργαζομένων. Παρά ταύτα η μεν ΠΑΣΚ επιβεβαίωσε τη λειτουργία της ως μηχανισμός επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής, αρνούμενη ακόμα και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου μετά από μια μαζική συγκέντρωση. Στην αντίπερα όχθη το ΠΑΜΕ επέλεξε ξανά τον επικίνδυνα σεχταριστικό δρόμο των διαχωριστικών γραμμών στο λαϊκό κίνημα, αρνούμενο ακόμα και για το ζήτημα της ιμπεριαλιστικής βίας τον κοινό βηματισμό του με τους φυσικούς του συμμάχους και τους εργαζόμενους. Επιβεβαιώνει έτσι πώς εννοεί την ταξικότητα και με ποιο τρόπο την προάγει.


ΕΠΙΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ-ΑΠΑΤΗ

Β) Μπροστά στην επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και στην επίταση των ταξικών φραγμών στη γνώση, δηλώνουμε ότι ο μαχόμενος, διεκδικητικός συνδικαλισμός που περιφρουρεί τα λαϊκά συμφέροντα, οφείλει να αρνηθεί το διάλογο-απάτη. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση, επειδή δεν κατάφερε μέχρι τώρα να πετύχει την ποθητή για αυτήν κατάργηση σου άρθρου του Συντάγματος που προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, προσπαθεί να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα με το διάλογο-tabula rasa που στην πραγματικότητα είναι ένας «διάλογος» υποταγής, με τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει όλες τις αντιλαϊκές συνθήκες της ΕΕ, που αφορούν στην αποδόμηση του δημόσιου σχολείου (Μπολόνια-Πράγα-Βερολίνο-Μπέργκελ). Στην πραγματικότητα επιδιώκει να εφαρμόσει, χωρίς να το ομολογεί, όλο το αντιδραστικό θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ, το οποίο:

1) Κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς.

2) Μετατρέπει τη γνώση σε πληροφορία.

3) Συνδέει το σχολείο με τις επιχειρηματικές ανάγκες.

4) Ιδιωτικοποιεί το πανεπιστήμιο και κατηγοριοποιεί τις σχολές με βάση την αξιολόγηση.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

  1. ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.

  2. ΕΝΙΑΊΟ 12ΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΊΟ.

  3. ΆΜΒΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΏΝ ΦΡΑΓΜΏΝ ΣΤΗ ΓΝΏΣΗ.

Οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν την ταξική δομή της κοινωνίας, επομένως είναι εμπαιγμός η κατάργηση τους. Πρόκειται για διάλογο παγίδα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ

Η ληστεία των ταμείων, όπως αποκαλύπτεται με τα μέτρα της δεξιάς κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και με τα αντίστοιχα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν την αντιλαϊκή λαίλαπα και τη ληστρική επέλαση του κεφαλαίου στο λαϊκό εισόδημα. Η μείωση των συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι τα 67, η δυνατότητα συμπλήρωσης του εισοδήματος και μετά τα 67 με προγράμματα απασχολησιμότητας, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η κατάργηση του εφάπαξ κλπ, καταγράφουν πολύ παραστατικά τον ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ που επιφυλάσσει το κεφάλαιο για τους εργαζόμενους και τον οποίο περιφρουρούν τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

Η ισοπέδωση των κοινωνικοπολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί έκφραση της αντιδραστικής συνθήκης της Λισσαβόνας και της νέας της μάλιστα μορφής, δηλαδή εκφράζει τις αποφάσεις των διευθυντηρίων της ΕΕ για κατάργηση και των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

1) Αντίσταση στην αντιασφαλιστική πολιτική της ΕΕ.

2) Απόρριψη των αντιασφαλιστικών Νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

3) Επιστροφή των κλεμμένων.

4) Καμία συμμετοχή στους κοινωνικούς διαλόγους-ταφόπλακα των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


- ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ. -


Ειδικότερα για την παράνομη παρακράτηση των συντάξεων και του εφάπαξ των συναδέλφων που βγήκαν στη σύνταξη, προτείνουμε:

1) 24ωρη απεργία στο αμέσως επόμενο διάστημα με κύριο θέμα την άμεση καταβολή των συντάξεων και των εφάπαξ.

2) Πραγματοποίηση κοινής Γενικής Συνέλευσης με τους Δασκάλους.

3) Παράσταση διαμαρτυρίας-συμβολική κατάληψη των κτηρίων της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

4) Να πάρει συνδικαλιστικά την ευθύνη το σωματείο και να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα για τη μη καταβολή των συντάξεων και του εφάπαξ.


(Το παραπάνω κείμενο να δημοσιευτεί σε αυτή τη στήλη και αυτό που έπεται στην επόμενη. Ευχαριστούμε)


ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ-ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η ωρομισθία είναι η πιο βάρβαρη μορφή ελαστικοποίησης και προσβολή της εργασιακής αξιοπρέπειας.

Θεωρούμε ότι το σωματείο οφείλει:

Α) Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς τους ωρομισθίους και να στείλει ενημερωτικό στο σχολείο διευκρινίζοντας ότι όλοι οι ωρομίσθιοι (πρωινής και απογευματινής βάρδιας-ΠΔΣ) είναι μέλη του σωματείου, βάσει του καταστατικού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαβαθμίζει τους ωρομισθίους σε καλούς και κακούς, σε μέλη και μη μέλη. Τονίζουμε ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραποίησης των αρχών του σωματείου και κατάργηση της συνδικαλιστικής σχέσης των ωρομισθίων με την ΕΛΜΕ θα σταθούμε κατηγορηματικά αντίθετοι.

Τονίζουμε μάλιστα ότι η ωρομισθία δεν έπρεπε να εγκρίνεται από τους αιρετούς στα ΠΥΣΔΕ, εφόσον αυτοί οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι θέλουν να παραμείνουν στη στοιχειώδη συνδικαλιστική δεοντολογία.

Β) Τα προβλήματα των ωρομισθίων είναι προβλήματα του σωματείου, γεγονός που δεν έχει αποδείξει το σωματείο, ούτε με την κατεύθυνσή του, ούτε με τη δράση του.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1) Την ουσιαστική ένταξη των ωρομισθίων στο σωματείο, με τη συγκρότηση μιας επιτροπής της ΕΛΜΕ, η οποία θα αναλάβει να λύσει το πρόβλημα της καταγραφής των ωρομισθίων σε κάθε σχολική μονάδα. Στην επιτροπή αυτή θεωρούμε αυτονόητη τη συμμετοχή των ωρομισθίων.

  1. Την πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής συνάντησης των ωρομισθίων-συνδέσμων με στόχο την ενεργή συμμετοχή των ωρομισθίων στους συλλόγους των σχολείων.

  2. Την επιμονή στο αίτημα για κατάργηση της ωρομισθίας, που εμπράκτως πρέπει να εκδηλώνεται και με τη δέσμευση των αιρετών να μη συνυπογράφουν τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ.

  3. Απαίτηση για πίεση προς την ΟΛΜΕ να αναγνωρίσει το δικαίωμα της συμμετοχής των ωρομισθίων στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο την ΟΛΜΕ.

  4. Επιμονή στο αίτημα για την κατάργηση της ωρομισθίας.


ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ:

Κεντρικό αίτημα πρέπει να είναι η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών και της ισοπέδωσης των λαϊκών δικαιωμάτων.

Θεωρούμε ότι αδιαπραγμάτευτο είναι το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής. Για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος απαιτείται ανάπτυξη της συλλογικής δράσης και προσανατολισμός των λαϊκών διεκδικήσεων στην κατεύθυνση της απόρριψης του στυγνά αντιλαϊκού συμφώνου σταθερότητας που επιτάσσει η ιμπεριαλιστική ΕΕ, στα πλαίσια της διατήρησης του απάνθρωπου μοντέλου του μονοπωλιακού καπιταλισμού.


ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:

  1. ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
    Θεωρούμε ότι η αποδοχή της πρότασής μας από το ΔΣ της ΕΛΜΕ για τη δημιουργία Κυριακάτικου Σχολείου για τους μετανάστες στο Καπετανάκειο, αποτέλεσε θετικό βήμα που αναβάθμισε την κοινωνική δράση του σωματείου.

Διευκρινίζουμε ότι η μορφωτική παρέμβασή μας στο χώρο των μεταναστών, έχει στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα της μορφωτικής παρέμβασης του κράτους στους μετανάστες και να καταγγείλει την έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας για τη μορφωτική και κοινωνική ένταξη των οικονομικών και πολιτικών μεταναστών.

Ωστόσο επισημαίνουμε ότι αυτή η μορφωτική προσπάθεια δε μπορεί από τη φύση της να υποκαταστήσει τη συστηματική διδασκαλία που έχουν ανάγκη οι μετανάστες. Γι αυτό το λόγο καλούμε το σωματείο να αναλάβει μια συνολικότερη δράση μέσω της οποίας:

Α) Να καταγγέλλει το θεσμικό πλαίσιο περιθωριοποίησης των μεταναστών, το οποίο μετονομάζουν σε πλαίσιο ένταξης η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Β) Να απαιτήσει τη νομιμοποίηση χωρίς περιορισμούς όλων των μεταναστών.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:

Θεωρούμε ότι η πολιτιστική δράση των σχολείων πρέπει να αναβαθμίζει τη συνείδηση των μαθητών και την εκπαιδευτική πράξη. Με αυτή την έννοια η πολιτιστική ζώνη μέσα στο σχολείο είναι ύψιστης παιδαγωγικής και ηθικοπλαστικής διάστασης. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η αποσπασματικότητα, η οικονομική συμμετοχή και η έλλειψη της απαιτούμενης συλλογικότητας στα περίφημα ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα ΕΠΕΑΚ συγκαλύπτει το πολιτιστικό κενό του σχολείου και τον αντιδραστικό χαρακτήρα των συνθηκών της ΕΕ για την εκπαίδευση. Προτείνουμε τα πολιτιστικά προγράμματα να στηρίζονται στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Να αναπτύσσουν το αίσθημα της συλλογικότητας και να ευαισθητοποιούν τον έφηβο απέναντι στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα.

Να αντισταθούμε στα προγράμματα της ευέλικτης ζώνης και να τα απορρίψουμε ως αντιδραστικά και υπονομευτικά της γνωστικής λειτουργίας του σχολείου.

Η ΕΛΜΕ επίσης πρέπει να πιέσει για τη λειτουργία των απαιτούμενων τμημάτων ένταξης στα σχολεία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που πλήττει σήμερα την κοινωνία.

Για την υλοποίηση των παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει απαραίτητα να γίνει ενημερωτική Γενική Συνέλευση με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ, την οποία να προκηρύξει το σωματείο με θεματολογία όλα τα προηγούμενα. Επιπλέον να κληθούν οι σύνδεσμοι την ερχόμενη Τρίτη στα γραφεία της ΕΛΜΕ.

Το έγγραφο παρατίθεται και σε μορφή pdf παρακάτω.ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ