15 Ιουνίου 2015

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ




  • ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
  • ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΟΡΓΑΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΛΕΛ, ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ (ΕΕ-Δ.Ν.Τ).
  •  ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
  • ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
  • Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Συνάδελφοι, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού πρώτα προσαρμόστηκε σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς και δεσμεύτηκε για τη διαιώνιση των ίδιων μέτρων πείνας, ανεργίας και φορομπηξίας, τώρα -εν όψει της ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ- εμφανίζεται να δίδει δήθεν τη μάχη ενάντια στους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους, την ίδια στιγμή που δίδει όρκο πίστης σε ΕΕ και Ν.Α.ΤΟ, υλοποιεί τις επιταγές τους και υπηρετεί τα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας.

Η Κυβέρνηση-έχοντας στην υπηρεσία του μια καλοστημένη προπαγανδιστική μηχανή- επιχειρεί να εμφανίσει το αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο ως αποτέλεσμα επίπονων διαπραγματεύσεων με τους «κακούς» εταίρους, με μοναδικό στόχο να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να απονεκρώσει τις λαϊκές αντιστάσεις, αλλά και να εμφανίσει στο τέλος τη ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ της λαϊκής ληστείας ως καρπό του αγώνα της τάχα για τη διασφάλιση των λαϊκών συμφερόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ -συγκυβερνώντας με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ που απλόχερα χαρίζει και νέες βάσεις στο ΝΑΤΟ- όχι μόνο δεν προασπίζεται τις εργατολαϊκές κατακτήσεις, αλλά στην πράξη ακυρώνει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΣΥΝΕΝΟΧΟ στην ΕΦΑΡΜΟΓΗ των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση καλεί τους συλλόγους διδασκόντων (ν. 4323/2015) να συμμετάσχουν στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ-, μέσω της ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ που ορίζεται από τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ (Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης) και το αποτέλεσμα της θα προσμετρηθεί (κατά 33%), ενώ θα αξιολογηθεί επίσης από τα αρμόδια διοικητικά όργανα (!). ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ έτσι το ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ, οι οποίοι θα λειτουργούν βάσει του ήδη ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ, όπως είναι οι αντιλαϊκοί νόμοι για το ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ της ΠΕΙΝΑΣ, της αντιδραστικής δομής και λειτουργίας των σχολείων (Ν. 2640, 3848, 4186 κ.λπ.

Βάσει των νόμων αυτών, διευθυντής έχει συγκεκριμένες διοικητικές και πειθαρχικές αρμοδιότητες έναντι των μελών του συλλόγου, οι οποίες τον καθιστούν σταδιακά manager, δηλ οικονομικό διευθυντή και επόπτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί:

Ø Η θεσπισμένη δυνατότητα (ν. 2640) του διευθυντή να επιβάλει την ποινή της περικοπής του μισθού σε συνάδελφο, με την αιτιολογία της παράβασης των εκπαιδευτικών ή παιδαγωγικών καθηκόντων του.

Ø Η δυνατότητά του να εγκρίνει ή να απορρίπτει ως διοικητικός προϊστάμενος άδειες των συναδέλφων κλπ

Στο πλαίσιο αυτό, η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ (33%) αποτελεί μέτρο ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ και ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ. Γιατί ο διευθυντής της σχολικής μονάδας-βάσει του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας του- διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση της επιβολής όλων των μέτρων που ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ τις ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ μας. Ο διευθυντής είναι ο νέος manager που μπορεί να μετονομαστεί από τη νέα κυβέρνησης της εντυπωσιοθηρικής παραλλαγής όλου του πλέγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, στην ουσία όμως ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, η οποία- όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά -δεν αποτελεί παρά συνέχεια -με νέα μορφή -της προηγούμενης. Στη βάση αυτή, η ψηφισμένη θέση για εκλογή των διευθυντών από το σύλλογο δεν περιορίζεται στο λαϊκό αποπροσανατολισμό. ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ, την ΑΠΟΝΕΚΡΩΣΗ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ως συλλογικών οργάνων πάλης. Παράλληλα, πρακτικά θα οδηγήσει στη ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, μάλιστα με…δημοκρατικά μέσα (!), αφού από τη μια θα βρεθούν οι «υμέτεροι» και από την άλλη όσοι αντιστέκονται στην πολιτική της χειραγώγησης. Το μέτρο αυτό που προβάλλεται ως αθώο, στην ουσία του κρύβει όλη τη λογική της ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ



Είναι λοιπόν προφανές ότι πρόκειται για μια πολιτική αποπροσανατολισμού των εκπαιδευτικών από τα ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ του ΜΙΣΘΟΥ, της ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ, των γενικευμένων ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, της ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, της Ταξικής απόρριψης των παιδιών από τα χαμηλά λαϊκά στρώματα..Ειδικότερα, μέσω της αποδοχής αυτού του δημοκρατικοφανούς (αλλά στην ουσία του αντιδραστικού μέτρου), ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ μετατρέπονται σε κολυμπήθρα του Συλωάμ που εξαγνίζει την αντιλαϊκή πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εξαγγελίες για τη «ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» στο δημόσιο τομέα από το συλλογικό σώμα των εργαζομένων (δηλ το σύλλογο διδασκόντων για την εκπαίδευση), «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» που τάχα δε θα απολύει, ενώ θα διαβαθμίζει, δηλ θα κατηγοριοποιεί τους εργαζομένους, με τη βούλα (!) του συλλόγου τους, ισοπεδώνοντας έτσι κάθε έννοια εργασιακής ισοτιμίας, δημοκρατίας και συλλογικότητα. Επομένως, το μέτρο αυτό που προβάλλεται ως αθώο, στην ουσία του, κρύβει όλη τη λογική της ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ από τη θέση του συνεπούς αριστερού συνδικαλισμού, τονίζει ότι τα ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥΣ.

Ø  ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΦΑΝΕΣ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕ ΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ..

Ø  ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ





ü  ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ü  ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ (νόμοι για το μισθολόγιο της πείνας, «αξιολόγηση», «νέο λύκειο», πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ποινικοποίηση των αγώνων, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια κλπ).

ü  ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ (13Ο, 14Ο μισθός, ωράριο, επαναλειτουργία σχολείων κλπ).

ü  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.

ü  ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ - ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ.



ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΛΑΪΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ.





Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!